Második VR élményem - Oculus DK2

  • 2016. 11. 22., 23:20
Kecskeméten RealGamers sok rendezvényt szervez játékosoknak és csak nézelődőknek. Esport események, versenyek, előadások, stb. Egyik ilyen kecskeméti rendezvényükön tudtam kipróbálni az Oculus DK2 fejlesztői változatát.
426

2014 év vége fele történt, hogy az újkori VR fellángolásokor én is belekóstoltam az élménybe. Immáron másodszor, de sok évvel később. Én elfogult vagyok azzal kapcsolatban, hogy mennyire (nagyon) lehet látni fantáziát a Virtuális Valóságban. Nem feltétlen a játékok világára gyakorolt hatásában, hanem úgy általánosságban véve, hogy érdekesebbé, hogy hosszú távon pozitívan fogja befolyásolni az emberek mindennapjait. Bár eleve nagy igényekkel mentem a rendezvényre, de azt is túlszárnyalták a látottak.

Eléggé sokan voltak kíváncsiak az Oculusra, de sorbanállás kivárása után végre ki tudtam próbálni a már kb. 1 éve figyelt demókat. Igazából a látottak számomra nem voltak újak, mert kb. minden normálisabb Oculusos demót addigra már láttam a Youtube videókon. A két akkoriban legelterjedtebb demót tudtam kipróbálni.

Az első egy hullámvasút, ami egy szobában volt. Egyébként maga a szoba az egy ingyenesen letölthető Unreal Engine anyag, amibe beleépítették a kisvasutat és ráhúzták az Oculus Riftre. Nagyon érdekes volt a távolságok, mélységek érzékelése. Amikor megy lassan felfele a polcok mellett a vasút és lenéztem balra, olyan volt mintha egy több emeletes ház tetejéről figyelném a "tájat". Amikor begyorsult a hullámvasút, ott a sebességet is nagyon lehetett érezni. Rövid kb. 2 perces demó volt.

Második demó az amikor egy szobában ül az ember egy laptop elött és a két kezét a valóságban is és a demóban is a billentyűzet két CTRL billentyűjére kell tenni és benyomva kell tartani. A demóban többé kevésbé ijesztő dolgok vannak és ha valamelyik esetleg komolyabban "megérint" és elengeded valamelyik CTRL billentyűt akkor van vége a demónak. Persze mivel én láttam már elötte, így tudtam mire lehet számítani. Ezért leginkább a látványt figyeltem. Bár a pókos jelenet és a dinosaurus is érdekes volt, nem félelmetes inkább meghökkentő, hogy ott látod elötted és méretek is stimmeltek. A grafika még nagyon gyerekcipőben jár a VR-ben, de azért el lehet felejtkezni róla.

THEVR itt még sipolt és még DK1 :-)

Javaslom mindenkinek aki először fog VR szemüveget kipróbálni, hogy készüljön fel, hogy kicsit figyelje magát a technológiát is. Amikor itt a rendezvényen más embereket figyeltem, hogy hogyan élik meg a demókat, többségüknél csak annyit láttam, hogy nagyjából előre merednek és nem igazán néznek szét. Olyan megilletődőteknek láttam őket, nem nagyon mertek semmit csinálni. Persze miután levették a szemüveget majdnem mindenkinek az arcán volt egy olyan hűha kifejezés. Mivel én sok videót megnézve és technológiát is átrágva mentem, ezért eleve ki akartam próbálni, letesztelni mindent. Egy ilyen rendezvényen nem sokáig lehet használni az eszközt. Sokan állnak mögötted még a sorban :-). Szóval én folyamatosan forgolódtam, amikor leestek a kések a fejemmel közel hajolva körbenéztem a késeket minden oldalról. A kicsi felbontás miatt direkt figyeltem a szúnyogháló effektust, amit a videókban nem fog látni senki, csak aki élőben próbálja ki, és sokat lehetett olvasni róla. Az sajnos majd csak a szemenként 8K-nál fog eltűnni. Figyeltem, hogy mennyire apró mozdulatokat tud lekövetni még az eszköz, és nem tudtam annyira kicsit mozgatni a fejemet, hogy ne érzékelte volna.

Nagyon féltem, hogy ez a technológia csak hypeolva van és mindenki túloz. Öröm volt számomra, hogy nekem még a magas elvárásaimat is teljesítette :-) Ez nem az a 3D TV polarizációs szemüveggel dolog, ami tényleg csak egy érdekesség. Szóval ha valaki azt olvassa, hogy azzal hasonlítják össze és ez egy VR lufi, ami hamar kidurran, az ne higgyen a leírtaknak, csak a szemének.

Amennyiben szeretnéd támogatni az oldalon további cikkek készítését, kérlek LÁJKOLD vagy OSZD meg azokat a cikkeket amiket jónak gondolsz. Ezáltal motiválsz engem :-). Szívesen fogadok észrevételeket és kritikákat is az emailcímemre: suni@swgy.hu
Oculus Rift információk
HTC Vive információk

NAPI VR VIDEÓ

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Cikk ajánló #041 2017. 09. 26., 08:32  |  11

Cikk ajánló #041

Néhány óra alatt meglett a pénz a világ első 8K-s VR headsetjére, Előrendelhető az első Windows VR fejszett, iPhone X: áttörés a kiterjesztett valóságban, Jön a MineCraft a kiterjesztett valóságunkba, A demencia kezelésében is segíthet a virtuális valóság


Cikk ajánló #040 2017. 09. 18., 12:54  |  28

Cikk ajánló #040

Virtuális lakberendezéssel támad az IKEA AR appja, Szebb fogak a kiterjesztett valóságnak köszönhetően, Mire jó a virtuális valóság?, Nem semmi: Virtuális valóság szemüveget csináltak Commodore 64-hez, Zseni az IKEA új applikációja!


Cikk ajánló #039 2017. 09. 11., 08:55  |  26

Cikk ajánló #039

Mixed Reality szemüveget villantott az ASUS, Asus: A hibridek jövője VR-szemüvegen keresztül, A VR és az imafüzér, Nézd meg a riportert, aki élő adásban háborodott meg a virtuális valóságtól


Cikk ajánló #038 2017. 09. 04., 13:22  |  45

Cikk ajánló #038

A virtuális valóságban randizni pont olyan, mint életed legdurvább betépése, A SteamVR felé nyit a Windows Mixed Reality, Támogatják a steames játékokat az olcsóbb VR-headsetek, Már a fejünkre húzhatjuk a Windowst, Akár az Alphabethez is kerülhet a HTC VR-részlege, A Google is bemutatta saját AR megoldását


Cikk ajánló #037 2017. 08. 28., 10:59  |  50

Cikk ajánló #037

Eladhatja VR fejlesztését a HTC, Töretlenül hisz a virtuális valóságban Jason Rubin, Végre itt a VR tartalmak első igazi hulláma?, Hagyományos szemüvegbe rakna csúcstechnológiát a Facebook, Leesett a HTC Vive ára


Cikk ajánló #036 2017. 08. 21., 13:06  |  56

Cikk ajánló #036

PlayStation VR-ral is meglátogatható lesz Csernobil, Nem csak pornóra jó a virtuális valóság, Az Air France fedélzetén is tolhatjuk már a VR-t


VIRTUALL KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalamon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a VR témában érdekeltek.