Oculus Rift az újkori VR eszköz

  • 2016. 12. 03., 05:59
Már nagyon sokszor megpróbálkozott az emberiség a virtuális valóság bevezetésével a mindennapokba, de igazából az Oculus Rift hozta el újra és talán most már meg is marad.
305
0

A technológiai fejlődés mostanra jutott el arra a szintre, amivel már ténylegesen lehet valamit kezdeni a virtuális valóságok minőségi megjelenítésével. Ezt a nagy tech óriások (Google, Microsoft, Nvidia, AMD, stb.) is tudják mivel az elmúlt években dollár milliárdokat költöttek fejlesztésekre vagy éppen felvásárlásokra. A Facebook 2014-ben 2 milliárd dollárért felvásárolta a Oculus Riftre a KickStarter-en (2012 indult) pénzt gyűjtő Oculus VR céget. Volt is belőle botrány mivel a pénzt adakozók nem nézték jó szemmel (szerintem is valósan), hogy az ő pénzükből is elkészített DK1 (első fejlesztői változat) által látottak alapján a cég hatalmasat kaszált az üzletből és úgymond a befektető adakozók, már nem annyira.

Egyébként az egész elindítója egy Palmer Luckey nevezetű akkor 18 éves fiatal srác, aki a szülei házának pincéjében vagy garázsában próbálja megvalósítani saját, és mint később kiderült sok mindenki más álmát is. Szóval, ha eljön valaminek az ideje, akkor nagyjából kb. mindegy, hogy ki vág bele. Természetesen szakértelme legyen meg hozzá. Erre szokták mondani, hogy jókor volt jó helyen. Persze most nem részletezett bírósági ügyek is vannak azért a képben.

Az igénye az embereknek a jó és minőségi virtuális valóságra az is jól mutatja, hogy Luckey által meghatározott kampánycél 250.000 dollárt volt és ezt pár óra alatt el is érték és a végére pedig már 2.500.000 dollár volt a kasszában.

A DK1 és DK2 fejlesztői változatokat nagyjából bárki megvásárolhatta és használhatta akár, öncélúan vagy mint amit a nevük is sugallt, hogy egy VR alapként tényleges szoftvereket, játékokat fejlesztettek hozzájuk. Rengeteg YouTube videó van ezekről az első szárnycsapásokról és látszik rajtuk, hogy a kreatív emberek egy új platformot találtak maguknak. És persze a látványos reakció videók is csak fokozták a hype-ot az Oculus és a virtuális valóság körül.

A végleges Oculus Rift változat 2016 március 28-án jelent meg. Előzetesen folyamatosan az volt kommunikálva, hogy a megjelenéskor a Rift ára 400 Dollár körül fog mozogni. Sajnos ezt nem tudták betartani és  600 dollárért került forgalomba, ami pont a VR elterjedésének egyik hátránya, de nem csak az Oculus-nál, hanem a konkurenciáknál is.

Amennyiben szeretnéd támogatni az oldalon további cikkek készítését, kérlek LÁJKOLD vagy OSZD meg azokat a cikkeket amiket jónak gondolsz. Ezáltal motiválsz engem :-). Szívesen fogadok észrevételeket és kritikákat is az emailcímemre: suni@swgy.hu
Oculus Rift információk
HTC Vive információk

NAPI VR VIDEÓ

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Cikk ajánló #044 2017. 10. 16., 10:51  |  4

Cikk ajánló #044

Ez a kínai VR-szemüveg felmossa a padlót az Oculus Rifttel és a HTC Vive-val, Kiterjesztett valóság szemüveggel szerelnék fel a pécsi orvosokat, Új fejszett a Facebooktól: Oculus Go, OLED-kijelzős szemüveg, Oculus Go - jövőre jön a vezeték nélküli headset, de már készül a jobb változat, Drasztikusan növeli a játékteret a SteamVR új generációja


Magyarországon az ICAROS, az igazi aktív virtuális valóság eszköze! 2017. 10. 11., 13:00  |  37

Magyarországon az ICAROS, az igazi aktív virtuális valóság eszköze!

Az ICAROS egy forradalmian új szórakoztató és egyben sporteszköz, mely a virtuális valóságon keresztül a teljesen szabad repülés érzését nyújtja.


Cikk ajánló #043 2017. 10. 09., 10:11  |  14

Cikk ajánló #043

Íme öt Windows VR fejszett, VR dömpinggel készül az őszre a Microsoft, A nagyfiúk mezőnyébe pályázik a Samsung Odyssey VR headset, A virtuális valóság mellett érvelt Kevin Spacey


Az idő elérkezett- a Google hozza a népi virtuális valóságot 2017. 10. 03., 13:18  |  46

Az idő elérkezett- a Google hozza a népi virtuális valóságot

A Google meglépi, amire régen vártunk: egyetlen kereséssel rátalálhatunk a VR videódra. Jön a népi virtuális valóság!


Cikk ajánló #042 2017. 10. 02., 10:56  |  32

Cikk ajánló #042

Az első tapasztalatok a Lenovo fejszettjéről, Hahó Gear VR tulajok, erről tudnotok kell!, Leállította az Alloy projektet az Intel, A HTC Viveportja a SteamVR-ra tör, Így tervezi a jövő autóit a HoloLens-szel a Ford, Remekül teljesít a PlayStation VR, VR képességeket épít Core lapkáiba az Intel


Cikk ajánló #041 2017. 09. 26., 08:32  |  44

Cikk ajánló #041

Néhány óra alatt meglett a pénz a világ első 8K-s VR headsetjére, Előrendelhető az első Windows VR fejszett, iPhone X: áttörés a kiterjesztett valóságban, Jön a MineCraft a kiterjesztett valóságunkba, A demencia kezelésében is segíthet a virtuális valóság


VIRTUALL KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalamon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a VR témában érdekeltek.