Oculus Rift az újkori VR eszköz

  • 2016-12-03 05:59:32
Már nagyon sokszor megpróbálkozott az emberiség a virtuális valóság bevezetésével a mindennapokba, de igazából az Oculus Rift hozta el újra és talán most már meg is marad.
260
0

A technológiai fejlődés mostanra jutott el arra a szintre, amivel már ténylegesen lehet valamit kezdeni a virtuális valóságok minőségi megjelenítésével. Ezt a nagy tech óriások (Google, Microsoft, Nvidia, AMD, stb.) is tudják mivel az elmúlt években dollár milliárdokat költöttek fejlesztésekre vagy éppen felvásárlásokra. A Facebook 2014-ben 2 milliárd dollárért felvásárolta a Oculus Riftre a KickStarter-en (2012 indult) pénzt gyűjtő Oculus VR céget. Volt is belőle botrány mivel a pénzt adakozók nem nézték jó szemmel (szerintem is valósan), hogy az ő pénzükből is elkészített DK1 (első fejlesztői változat) által látottak alapján a cég hatalmasat kaszált az üzletből és úgymond a befektető adakozók, már nem annyira.

Egyébként az egész elindítója egy Palmer Luckey nevezetű akkor 18 éves fiatal srác, aki a szülei házának pincéjében vagy garázsában próbálja megvalósítani saját, és mint később kiderült sok mindenki más álmát is. Szóval, ha eljön valaminek az ideje, akkor nagyjából kb. mindegy, hogy ki vág bele. Természetesen szakértelme legyen meg hozzá. Erre szokták mondani, hogy jókor volt jó helyen. Persze most nem részletezett bírósági ügyek is vannak azért a képben.

Az igénye az embereknek a jó és minőségi virtuális valóságra az is jól mutatja, hogy Luckey által meghatározott kampánycél 250.000 dollárt volt és ezt pár óra alatt el is érték és a végére pedig már 2.500.000 dollár volt a kasszában.

A DK1 és DK2 fejlesztői változatokat nagyjából bárki megvásárolhatta és használhatta akár, öncélúan vagy mint amit a nevük is sugallt, hogy egy VR alapként tényleges szoftvereket, játékokat fejlesztettek hozzájuk. Rengeteg YouTube videó van ezekről az első szárnycsapásokról és látszik rajtuk, hogy a kreatív emberek egy új platformot találtak maguknak. És persze a látványos reakció videók is csak fokozták a hype-ot az Oculus és a virtuális valóság körül.

A végleges Oculus Rift változat 2016 március 28-án jelent meg. Előzetesen folyamatosan az volt kommunikálva, hogy a megjelenéskor a Rift ára 400 Dollár körül fog mozogni. Sajnos ezt nem tudták betartani és  600 dollárért került forgalomba, ami pont a VR elterjedésének egyik hátránya, de nem csak az Oculus-nál, hanem a konkurenciáknál is.

Amennyiben szeretnéd támogatni az oldalon további cikkek készítését, kérlek LÁJKOLD vagy OSZD meg azokat a cikkeket amiket jónak gondolsz. Ezáltal motiválsz engem :-). Szívesen fogadok észrevételeket és kritikákat is az emailcímemre: suni@swgy.hu
Oculus Rift információk
HTC Vive információk

NAPI VR VIDEÓ

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Cikk ajánló #036 2017. 08. 21., 13:06  |  13

Cikk ajánló #036

PlayStation VR-ral is meglátogatható lesz Csernobil, Nem csak pornóra jó a virtuális valóság, Az Air France fedélzetén is tolhatjuk már a VR-t


Cikk ajánló #035 2017. 08. 15., 09:51  |  21

Cikk ajánló #035

WebVR-rel jön a Firefox 55, Virtuális valóságban képezné pilótáit a Boeing, Kipróbáltuk: Samsung Gear 360 (2017), Nem mindennapi látvány egy Superhot VR speedrun


Bevezetés a Linden Lab által létrehozott Sansar világába 2017. 08. 10., 11:27  |  43

Bevezetés a Linden Lab által létrehozott Sansar világába

A Linden Lab Július 31-én 10:00 kor nyitotta meg új virtuális világa kapuit, a Sansar-t ami (Second Life VR változatának is tekinthető) jelenleg még Béta verzió.


Cikk ajánló #034 2017. 08. 10., 10:38  |  50

Cikk ajánló #034

Az ARKit akár még a filmkészítésben is hasznos lehet, Ez a végeredmény, ha profik játszanak a kiterjesztett valósággal, A HP is a viselhető VR-re voksol


Cikk ajánló #033 2017. 07. 31., 15:21  |  40

Cikk ajánló #033

A virtuális és a valódi világ ötvözése hozhatja el az áttörést, Az EA szerint még várni kell a VR áttörésére, Önálló AI segédchipet kap az új HoloLens, Nem lesz egyhamar második generációs Oculus Rift, Terjeszkedik a Leap Motion, Ezek a VR játékok mutatkoznak be az idei Comic-Conon


Cikk ajánló #032 2017. 07. 17., 18:12  |  51

Cikk ajánló #032

Olcsó és önálló VR headseten dolgozik az Oculus?, WebGL 2 és WebVR 1.1 támogatással jön az új Babylon.js 3, Gyönyörű, virtuális loftlakásban indul az új közösségi oldal, IDC: robbanás előtt a virtuális és a kiterjesztett valóság, A Volkswagen csoport már virtuális valósággal dolgozik, Most érdemes megvenni az Oculus Riftet? Hol és mennyiért?


VIRTUALL KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalamon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a VR témában érdekeltek.