Oktatás a virtuális valóságban - általánosságban a témáról

  • 2016. 12. 29., 05:44
Talán az egyik leghasznosabb lehetőség a VR-ben az, hogy teljesen más módon és sokkal szemléletesebben lehet az embereket tanítani bármilyen témát is nézünk meg.
388

Már a táblagépes tananyag megjelenítés is sokkal több lehetőséget rejt a sima régi könyv alapú tanításnál. Hiszen egy kis 10 colos táblagépre akár 100-200 tankönyvet is rá lehet tölteni, könnyen lehet keresni a tartalomban, plusz képekkel lehet illusztrálni a leírtakat, videókkal felturbózni a tanulnivalót. Én egyébként nagyon támogatnám a megfelelő minőségű táblaképekre (többek közt ne fagyjon ki folyamatosan és megfelelő felbontással és fényerővel rendelkezzen) telepített tananyagokkal való oktatást. Remélem hamarosan el fog terjedni. Ha másért nem is, de a kis gyerekek az alsósok gerincének kímélése miatt is. Akiknek van alsó tagozatos iskolás gyereke az valószínű tudja, miről beszélek :-)

A virtuális valóság headsetekkel és kontrollerekkel még interakívabbá és még nagyobb élménnyé lehet tenni az oktatási anyagokat. Valószínűleg első körben csak érdekességként készülnek ilyen programok, de idővel 5-10 év múlva akár az egész oktatási rendszereket rá lehet bízni erre a technológiára és az olvasott (addigra már csak digitális) tartalom lesz a kiegészítő anyag.

Mivel az egész virtuális terekben létezik ezért olyan helyzeteket, tárgyakat lehet teremteni, amit a hagyományos oktatási módokon nagyon körülményes és költséges lenne. Annak idején a hold expedíciók alkalmával végeztek olyan valós kísérletet az amerikaiak, amivel a gravitáció hatását szerették volna bemutani azáltal, hogy egy fém kalapácsot és egy madártollat egyszerre ejtett el az űrhajós. A két tárgy egyszerre esett a hold felszínére. Ezzel azt prezentálták, hogy az egyes tárgyakra egyformán hat a gravitáció. A földön a kalapács gyorsabban esik a földre a madártoll pedig szépen lassan, de nem azért, mert a földünkön más lenne a gravitáció, hanem azért, mert a földön a levegő molekulái általi közegellenállás is hat a tollra, így csak lassan tud leérkezni.

Ezt a holdon felvett videót, aztán az amerikai iskolák a mai napig mutogatják a fizikaórákon. Elég költséges kis kísérlet volt az Apolló holdprogram dollármilliárdos költségét nézve :-). Persze nem csak erről szólt a holdra szállás.
De ezt az egészet viszonylag egyszerűen be lehet mutatni akár úgy is, hogy a gyerekek és az oktató is mondjuk otthonról a fejükön lévő sisakokkal állnak a holdon az űrhajós mellett, miközben a tanár (vagy akár az űrhajós által narrálva) elmagyarázza mit is látnak a diákok. A kísérletet után ugyanazt akár egyszerre minden tanuló saját maga is elvégezheti. Nem kell kivárniuk a sorukat, mint annak idején kémia vagy fizikaórán. Egy ilyen típusú bemutatót valószínűleg sokkal jobban megjegyeznek, megtanulnak az emberek, mint ha csak olvasnak róla.

A fenti példánál maradva nem mondom, hogy a VR-nek köszönhetően felejtsük el a közös iskolai oktatás és az emberi kapcsolatokat. Ezt mindenféleképpen meg kell hagyni és továbbra is kötelezően járatni kell a diákokat iskolákba. De az otthonról való tanulásnak is meglehetnek az előnyei. Most is sokat tanulunk YouTube videókból, amit mindenki magányosan csinál. De el tudok képzelni olyan távoktatást, amikor a fenti űrhajós bemutatót így vezetik le. És lehet, hogy még akkor is valamilyen értelemben találkoznak az emberek, beszélgethetnek a látottakon, még ha ez csak egy VR jelenlét is. Már sokkal közösségibb, mintha csak egy videót nézünk meg ugyanerről a témáról a YouTube-on.

Rengeteg előnyét lehetne felsorolni kismillió példán keresztül a VR oktatásnak. Egy cikksorozatban be is fogok mutatni sok témát, amivel látható, hogy tényleg van mit keresnie a virtuális valóságnak a tanításban.
Most első bemutatóként egy kis történelmi élmény VR köntösben és a fenti Apolló holdprogram keretén belül maradva. Elkészítették ennek a küldetésnek a teljes és egészen valósághű rekonstrukcióját. Az egész küldetés nyomon követhető. Megtekinthető az óriási Saturn V rakéta, majd amikor az űrhajósok beszállnak az űrhajóba és ott a teljes műszerfal is látható. A földkörüli pálya és utána a holdfelszín a holdon sétálgató, ugráló űrhajóssal.

A Steamen meg is vásárolható a program

Egy általánosabb VR program ami bemutat 3 féle tantárgyat, történelem, anatómia és űrkutatás:

Amennyiben szeretnéd támogatni az oldalon további cikkek készítését, kérlek LÁJKOLD vagy OSZD meg azokat a cikkeket amiket jónak gondolsz. Ezáltal motiválsz engem :-). Szívesen fogadok észrevételeket és kritikákat is az emailcímemre: suni@swgy.hu
Oculus Rift információk
HTC Vive információk

NAPI VR VIDEÓ

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Cikk ajánló #041 2017. 09. 26., 08:32  |  11

Cikk ajánló #041

Néhány óra alatt meglett a pénz a világ első 8K-s VR headsetjére, Előrendelhető az első Windows VR fejszett, iPhone X: áttörés a kiterjesztett valóságban, Jön a MineCraft a kiterjesztett valóságunkba, A demencia kezelésében is segíthet a virtuális valóság


Cikk ajánló #040 2017. 09. 18., 12:54  |  28

Cikk ajánló #040

Virtuális lakberendezéssel támad az IKEA AR appja, Szebb fogak a kiterjesztett valóságnak köszönhetően, Mire jó a virtuális valóság?, Nem semmi: Virtuális valóság szemüveget csináltak Commodore 64-hez, Zseni az IKEA új applikációja!


Cikk ajánló #039 2017. 09. 11., 08:55  |  26

Cikk ajánló #039

Mixed Reality szemüveget villantott az ASUS, Asus: A hibridek jövője VR-szemüvegen keresztül, A VR és az imafüzér, Nézd meg a riportert, aki élő adásban háborodott meg a virtuális valóságtól


Cikk ajánló #038 2017. 09. 04., 13:22  |  45

Cikk ajánló #038

A virtuális valóságban randizni pont olyan, mint életed legdurvább betépése, A SteamVR felé nyit a Windows Mixed Reality, Támogatják a steames játékokat az olcsóbb VR-headsetek, Már a fejünkre húzhatjuk a Windowst, Akár az Alphabethez is kerülhet a HTC VR-részlege, A Google is bemutatta saját AR megoldását


Cikk ajánló #037 2017. 08. 28., 10:59  |  50

Cikk ajánló #037

Eladhatja VR fejlesztését a HTC, Töretlenül hisz a virtuális valóságban Jason Rubin, Végre itt a VR tartalmak első igazi hulláma?, Hagyományos szemüvegbe rakna csúcstechnológiát a Facebook, Leesett a HTC Vive ára


Cikk ajánló #036 2017. 08. 21., 13:06  |  56

Cikk ajánló #036

PlayStation VR-ral is meglátogatható lesz Csernobil, Nem csak pornóra jó a virtuális valóság, Az Air France fedélzetén is tolhatjuk már a VR-t


VIRTUALL KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalamon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a VR témában érdekeltek.